Locaties

Klassiek!Beleven gaat aan de slag op verschillende locaties in de Westhoek. Kennis maken met onze locaties kan hier. 


Sint-Medarduskerk Wijtschate

De Sint-Medarduskerk werd volledig verwoest in november 1914 tijdens de Eerste Wereldoorlog. De kerk werd niet meer terug heropgebouwd, er werd gekozen om een volledig nieuwe kerk te bouwen op dezelfde plaats. De nieuwbouw in neogotische stijl is een ontwerp van de architecten Henri en Marcel Leborgne. De kerk werd volledig afgerond in 1928, maar werd pas ingewijd na de Tweede Wereldoorlog.

Adres: Kerkplein 3 – 7, 8953 Heuvelland (Wijtschate)
Parkeermogelijkheden: voldoende parkeermogelijkheden in het dorp
Toegankelijkheid: de kerk is toegankelijk voor mensen met een rolstoel. Er is een parkeerplaats voor mindervaliden voor de ingang van de kerk
Sanitair: mobiel sanitair voorzien
Contact: Gemeente Heuvelland, Bergstraat 24, 8950 Heuvelland (Kemmel) - tel.057/450 450 – info [at] heuvelland.be (algemeen) Tel. 057/450 471 – cultuur [at] heuvelland.be


Sint-Margaretakerk Geluveld

De Sint-Margaretakerk is de parochiekerk van Geluveld, gelegen aan de Geluveldplaats. Geluveld werd in 1173 een zelfstandige parochie. De kerk werd verwoest tijdens de Eerste Wereldoorlog. Tussen 1919 en 1925 stond er in Geluveld een noodkerk, naar verluidt de mooiste noodkerk in de frontstreek. In 1924 werd er gestart met de bouw van de huidige kerk, naar een ontwerp van Jules Coomans. De kerk werd herbouwd in een neoromaanse en neobyzantijnse stijl; het is een pseudobasiliek met een westtoren vooraan de kerk.

Adres: Geluveldplaats 1 B | 8980 Geluveld (Zonnebeke)
Parkeermogelijkheden: Voldoende parkeermogelijkheid op Geluveldplaats
Toegankelijkheid: De kerk is toegankelijk voor mensen met een rolstoel
Sanitair: Er is geen sanitair aanwezig op de locatie


Sint Bertinuskerk - Poperinge

De Sint-Bertinuskerk ligt pal in het centrum van Poperinge en is de oudste kerk van de stad. De hoofdkerk van Poperinge is toegewijd aan de heilige Bertinus, abt van de abdij van St.-Omaars in de 7de eeuw. Oorspronkelijk was de kerk een Romaans kruiskerkje gebouwd in 1147, maar een brand in 1419 (gesticht door een groep aanhangers van de hertog van Orleans) vernielde het gebouw.

In 1420 gaf abt Akkard Trubert de opdracht om de Sint-Bertinuskerk te herop te bouwen, deze keer in een gotische stijl als Vlaamse hallenkerk. In het portaal prijkt het beeld van Bertinus en hangen rouwberichten, een gebruik dat je nog in Torhout en Brugge vindt. Vooral het kunstig houtsnijwerk in barokstijl getuigt van een vakkundig beitelslag: het doksaal met Christus en de twaalf apostelen, de monumentale predikstoel en de biechtstoel. De couleur locale vind je terug in de hopbellen in het doksaal en de hoppluktaferelen in de moderne brandglasramen.

Adres: Sint-Bertinuskerk, Garenstraat 1 | 8970 Poperinge
Parkeermogelijkheden: betalende parkeerplaatsen op de Grote Markt (betalend tot 18 u., behalve op zon- en feestdagen), gratis parking op wandelafstand op het Oudstrijdersplein
Toegankelijkheid: de kerk is rolstoeltoegankelijk
Sanitair: o.v.


Het Perron

Cultuurcentrum Het Perron ligt naast het NMBS station te Ieper. Het moderne cultuurcentrum werd geopend in 2011. De zaalcapaciteit van de theaterzaal bedraagt 540 personen. 

Adres: Fochlaan 1, 8900 Ieper
Parkeermogelijkheden: Aan het station (voorzijde en achterzijde) zijn voldoende gratis parkeerplaatsen
Toegankelijkheid: Het Perron is toegankelijk voor mensen met een rolstoel. Er zijn twee parkeerplaatsen voorzien aan de achterzijde van Het Perron. Ook de toiletten zijn aangepast. In de zaal zijn plaatsen voorzien voor mensen met een rolstoel. Zo een plaats reserveren kan telefonisch op het nummer 057 239 480.
Contact: Cultuurcentrum Het Perron, Fochlaan 1, 8900 Ieper. 057 239 480 of via balie.cultuurcentrum [at] ieper.be